Informasjon om bruk av «cookies» og personvernpolicy

Informasjon om bruk av «cookies» og personvernpolicy

Polaris Media består av mediehus med lange medietradisjoner, basert på tillit og troverdighet i leser- og annonsørmarkedet. Å opprettholde tilliten blant brukerne er svært viktig for oss, og vi er derfor opptatt av å ivareta våre brukeres personvern på en god måte. Dette gjør vi gjennom å være åpne om hva slags informasjon vi samler om våre brukere, og hvordan vi benytter denne informasjonen for å videreutvikle og tilpasse våre tjenester til det beste for brukeren.

Denne siden beskriver vår bruk av anonyme data, personopplysninger og informasjonskapsler (cookies), samt den datapolicy vi har definert for hva annonsører og andre eksterne aktører har lov å samle og anvende av data om våre brukere.

  1. Grunnleggende om personopplysninger
  2. Hva slags opplysninger samler vi inn?
  3. Om informasjonskapsler («cookies») og andre teknologier for lokal lagring
  4. Hva brukes opplysningene til?
  5. Deling av informasjon
  6. Hvordan kan jeg administrere eller slette informasjon om meg selv?
  7. Særlig om barns personvern
  8. Endringer i vår personvernpolicy
  9. Polaris Medias retningslinjer for bruk av data for annonsører
  10. Omfang av policyen
  11. Kontaktinformasjon

Denne personvernpolicy vil sammen med brukeravtalen for innloggingstjenester utgjøre grunnlaget for hvordan vi behandler informasjon om våre brukere.

 

1. Grunnleggende om personopplysninger

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en identifiserbar enkeltperson. Dette kan for eksempel være navn, bosted, telefonnummer, e-postadresse eller IP-adresse.

Behandling av personopplysninger er underlagt Personopplysningsloven, og Polaris Media er behandlingsansvarlig for personopplysninger som samles inn av mediehusene i konsernet. I tillegg kjøper Polaris Media tjenester fra Schibsted, som er ekstern databehandler for personopplysninger for Polaris Media.

Dersom du har spørsmål vedr. dine personopplysninger eller abonnementsforhold kan du forholde deg til ditt lokale mediehus, eller kontakte Polaris Media direkte på post@polarismedia.no.

 

2. Hva slags opplysninger samler vi inn?

Vi samler inn opplysninger på flere måter:

Opplysninger du selv gir oss

Når du blir abonnent eller registrerer deg som bruker hos oss vil du oppgi en del data som lagres av oss. Disse opplysningene lagres i vår database for å yte eller sikre leveranse av den tjenesten du har bestilt, samt for å forbedre tjenestene våre og for å forebygge svindel. Vi lagrer også opplysninger når du kontakter oss, eksempelvis ved å sende oss en e-post til kundesenteret, slik at vi kan svare på dine spørsmål.

Opplysninger som samles inn gjennom bruk av tjenestene

Når du bruker våre tjenester registrerer vi informasjon om hvilke tjenester du bruker og hvordan du bruker dem. Dette gjør det mulig å forbedre tjenestene våre samt å tilpasse innholdet til ditt spesielle bruks- og interessemønster. Vi samler for eksempel informasjon om hvilke nettsider du besøker og annonser du blir eksponert for.

Informasjonen kan deles opp i følgende typer:

Informasjon om din enhet og internett-tilkobling

Vi registrerer informasjon som brukernes enheter avgir og enhetenes tilkobling til våre tjenester. Eksempler på slik informasjon er type enhet, operativsystem, nettleserinformasjon, IP-adresse, informasjonskapsler (cookies) og unike identifikasjonsfiler.

Eksempel på bruk: Tilpasse visningen av våre tjenester til den enheten du bruker, slik at du kommer til en mobiltilpasset utgave av våre tjenester når du benytter en mobiltelefon.

Informasjon om bruk av tjenestene

Når du besøker en nettside hos Polaris Media registreres din aktivitet automatisk i våre måleverktøy. Vi bruker denne informasjonen blant annet til å forbedre tjenestene våre, og for å gi deg innhold og markedskommunikasjon som er tilpasset ditt bruksmønster.

Eksempel på bruk: Vi samler trafikkhistorikk for å se hvilke artikler som blir lest og hvor lenge de blir lest. Basert på denne lesehistorikken kan vi presentere innhold og annonser som er relevante for deg.

Informasjon om posisjon

Vi registrerer din geografiske posisjon ut i fra IP-adressen eller andre former for geo-lokalisering.

Eksempel på bruk: Vise deg redaksjonelt innhold og annonser som er relevant for det området du befinner deg i.

Informasjonskapsler og annet innhold som lagres lokalt

Når du besøker våre tjenester lagres informasjonskapsler (cookies) og annen data lokalt på din enhet. Dette er tekstfiler som lagres i din nettleser, og som kan leses av våre tjenester.

Lokalt lagret data brukes for å forenkle bruken av våre tjenester, og for å gi deg relevant informasjon når du besøker nettstedet vårt. Det brukes også for å måle trafikken på våre nettsider, samle statistikk og for å forbedre tjenestene våre.

I tillegg bruker vi lokalt lagrede data fra tredjeparter for å måle og analysere trafikk og bruk på nettsidene våre, spore atferd for å bygge målgrupper for markedsføringsformål, styre annonser og forbedre funksjonalitet på nettsidene.

Informasjonskapsler og andre teknologier for lokal lagring utdypes mer i neste kapittel.

Eksempel på bruk: Vi bruker informasjonskapsler for å kjenne igjen din enhet, slik at du slipper å logge inn på nytt hver gang du besøker våre tjenester, og slik at vi vet hvilke annonser du har blitt eksponert for tidligere.

Informasjon fra andre kilder

I enkelte tilfeller mottar vi informasjon fra andre kilder. Dette kan for eksempel være fra partnere, kunder, analyseverktøy og andre tjenesteleverandører. Dette kan være informasjon som hjelper oss med å forstå brukeraktivitet, preferanser, effekt på annonser og skape mer relevante tjenester.

 

3. Om informasjonskapsler («cookies») og andre teknologier for lokal lagring

Ved å benytte våre tjenester uten å skru av funksjonen for informasjonskapsler i nettleseren, så samtykker du til at mediehusene i Polaris Media og våre samarbeidspartnere kan benytte denne teknologien i leveransen av våre tjenester. Om du ikke vil tillate lagring av informasjonskapsler på din datamaskin må du slå av funksjonen i nettleseren.

Hva er informasjonskapsler («cookies»)?

En informasjonskapsel, ofte kalt «cookie», er en liten tekstfil som lagres på din enhet (PC, mobil eller nettbrett) når du besøker et nettsted. Informasjonskapselen kan benyttes til å lagre identifikatorer som gjenkjenner din enhet fra besøk til besøk, brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har brukt våre nettsider, hvilke annonser du har blitt vist med mer. Vi benytter ulike verktøy for å gjøre analyse av bruksmønster og for å tilpasse innholdet i tjenestene du benytter. Hvert enkelt verktøy benytter sine egne informasjonskapsler for å gjenkjenne din enhet. Liste over verktøy vi benytter finner du i avsnittet «Verktøy som benyttes i Polaris Media».

Ulike typer informasjonskapsler

Det finnes flere typer informasjonskapsler som kan klassifiseres etter utløpstid og etter hvilket domene de tilhører.

Etter utløpstid:

  • En sesjonsbasert informasjonskapsel varer bare så lenge nettleserøkten din varer. Når du stenger alle åpne nettleservinduer, slår av maskinen eller er inaktiv over lang tid, vil den sesjonsbaserte informasjonskapselen slettes.
  • En vedvarende informasjonskapsel lagres på din enhet inntil en bestemt dato. Vedvarende informasjonskapsler blir liggende på din enhet til de enten utløper, overskrives av nye informasjonskapsler eller fjernes manuelt.

Etter hvilket domene de tilhører:

  • En førstepartscookie settes av den som driver nettstedet du besøker. Dette er informasjonskapsler mediehuset lagrer for at tjenesten skal funger som den gjør, at du skal slippe å logge inn på nytt hver gang og lignende.
  • En tredjepartscookie settes av noen andre enn den som driver nettstedet. Dette kan typisk være annonsører som ønsker å måle effekten av sine annonser.

Hvordan bruker vi informasjonskapsler?

Vi bruker informasjonskapsler blant annet for å forenkle bruken av våre tjenester og gi brukerne mer relevant informasjon. Samtidig brukes også informasjonskapsler for å måle trafikk på nettsidene, samle statistikk, måle effekten av annonser og forbedre tjenestene. I tillegg brukes informasjonskapsler fra tredjeparter for å måle trafikken og bruken på sidene (eksempelvis TNS Gallup som er offisielle online trafikkmålinger i Norge), spore atferd for å bygge målgrupper for markedsføringsformål, for annonsestyring og for å forbedre funksjonaliteten på sidene.

Informasjonskapsler muliggjør mange av de funksjonene vi tar for gitt på Internett. Blant annet gjør informasjonskapsler det mulig for oss å:

  • Gjenkjenne din enhet slik at vi kan tilpasse tjenestene basert på dine antatte preferanser, f.eks. tilby personalisert innhold og anbefalinger som er relevant i forhold til din brukeratferd og lesemønster, i kombinasjon med trendanalyser og kunnskap om andre lignende brukeres lesemønster.
  • Tillate bruk av spesialfunksjoner og interaktivitet, f.eks. avstemninger, kommentarer og andre former for interaktivitet
  • Beholde konteksten når du navigerer frem og tilbake mellom nettsidene våre, eksempelvis ved bestilling av tjenester
  • Beregne og rapportere antall brukere og trafikk
  • Utvikle og forbedre våre tjenester gjennom å analysere og forstå bruken av innhold og tjenester på våre nettsider
  • Bygge segmenter og målgrupper for mer relevant og målrettet annonsering
  • Redusere reklame som er irrelevant for visse målgrupper

Informasjonskapsler fra annonsører og tredjeparter

Når du bruker våre tjenester kan annonsører og andre tredjeparter plassere informasjonskapsler på din enhet for å måle og analysere effekten av annonsering, f.eks. telle visninger, klikk og konvertering. Disse aktørene vil være underlagt tydelige retningslinjer for videre bruk av data. Annonsørene har ikke lov til å bruke data til å bygge profiler og interessegrupper for markedsføring utenfor våre tjenester. Det vil variere fra dag til dag hvilke tredjeparter som samler inn data, hvilke verktøy de benytter samt hvor mange informasjonskapsler de benytter.

Retningslinjer for annonsørers bruk av data finner du her.

Innsyn, deaktivering og sletting av informasjonskapsler

I innstillingene i nettlesere finner du som regel en oversikt over alle informasjonskapsler som er lagret. Det finnes også tjenester som er utviklet spesielt for at brukerne skal kunne følge med på informasjonskapsler og andre sporingsmekanismer som er aktive på ulike nettsider. Se for eksempel www.ghostery.com eller www.disconnect.me.

Du kan deaktivere eller slette informasjonskapsler i din nettleser. Fremgangsmåten varierer mellom nettlesere. Lenkene nedenfor peker på fremgangsmåter for de meste brukte nettleserne:

For andre nettlesere henviser vi til leverandørens dokumentasjon. Vær oppmerksom på at deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at du mister funksjonalitet, f.eks. kan du måtte logge deg på hver gang du benytter tjenesten.

Verktøy som benyttes i Polaris MEdia

Nedenfor er en liste over verktøy som benyttes til analyseformål og for å kunne tilby bedre tjenester i Polaris Media. Du kan deaktivere innsamling av data ved å klikke på linkene under for de enkelte verktøy og velge «opt-out» (merk at disse mekanismene stort sett er basert på informasjonskapsler, slik at du kan måtte gjøre innstillingene på nytt hvis du sletter informasjonskapslene eller bytter nettleser):

Dersom du ønsker å begrense informasjonskapsler som brukes av oss eller tredjeparter til annonsering, kan du laste ned en blank informasjonskapsel («opt-out cookie») fra de ulike teknologitilbyderne eller benytte egne løsninger som lar det velge hvilke annonseteknologier du ikke ønsker å bli sporet av, f.eks. www.youronlinechoices.com/nor/.

Andre teknologier for sporing

Vi kan også bruke nettbøyer/sporingspiksler for å forenkle bannerannonsering på våre nettsider. Disse filene sporer aktiviteten på ulike nettsider, og gjør at annonsesystemet kjenner igjen informasjonskapsler eller identifikatorer på din enhet, og kan forstå hvilke annonser som skal vises eller har vært vist i nettleseren.

 

4. Hva bruker vi opplysningene til?

Vi jobber kontinuerlig for å skape best mulig tjenester og brukeropplevelser, og til dette bruker vi både personopplysninger og andre tilgjengelige former for data. Nedenfor er en beskrivelse av bruksområdene for opplysningene om våre brukere:

For å gjennomføre avtalen med deg og få tjenesten til å fungere best mulig

Vi behandler personopplysninger og andre former for data for å kunne levere tjenester som avtalt med deg, og i tråd med dine forventninger. Vi bruker data for å sikre en god brukeropplevelse, bl.a. gjennom automatisk pålogging, tilpasse visningen til din skjermstørrelse og øke ytelsen på tjenestene.

Få innsikt i statistikk, trender og hvordan tjenestene konsumeres

Vi bruker ulike analyse og innsiktsverktøy for å forstå hvordan brukerne benytter våre tjenester. Formålet med dette er bl.a. å utarbeide statistikk som vi bruker for å forbedre og videreutvikle tjenestene våre.

Personalisering av innhold og tjenestetilbudet

Vi ønsker å gi deg mest mulig relevant innhold. Ved å bruke data om din brukeratferd, dine uttrykte preferanser og annen tilgjengelig informasjon, kan vi f.eks. fjerne saker du allerede har lest og gi deg anbefalinger på innhold som er relevant for deg eller for andre brukere med lik atferd.

Måling og målretting av annonser

Vi ønsker å vise deg annonser som er mest mulig relevante for deg, og vi måler hvor effektive annonsene er. Til dette bruker vi informasjon om deg, din brukeratferd og lokasjon. Vi styrer hvilke annonser som vises til ulike brukergrupper og hvor mange ganger hver bruker kan se en annonse. For eksempel kan din posisjon benyttes til å vise deg annonser fra nettopp dette området.

Markedsføring

Hvis du har et aktivt kundeforhold til et mediehus i Polaris Media, vil vi kunne sende deg markedsføring på e-post eller andre elektroniske kommunikasjonsmetoder innenfor rammene av markedsføringsloven, med mindre du har bedt oss om noe annet. Slik markedsføring kan også inneholde tilbud og informasjon fra tredjepart. Har du ikke et aktivt kundeforhold med oss, kan vi sende slik markedsføring hvis du har gitt oss samtykke til det.

 

5. Deling av informasjon

Polaris Media

Informasjon om din bruk av tjenestene og dine opplysninger kan deles mellom selskapene i Polaris Media til bruk for de formål de ble innsamlet eller som er beskrevet i denne personvernpolicy. Selskapene i Polaris Media kan bruke opplysningene til utvikling og forbedring av sine egne tjenester.

Andre selskaper

I enkelte tilfeller deler vi opplysninger med samarbeidspartnere som bruker opplysningene til å formidle målrettet innhold eller kommersielle tilbud gjennom sine tjenester. Vi inngår da avtaler som begrenser adgang til bruk av opplysningene og fastsetter forpliktelser til å følge gjeldene personvernlovgivning. Eksempler på en slik samarbeidspartner er Schibsted.

Forskning

Polaris Media er opptatt av å forbedre tjenestene sine og bidra til positiv samfunnsutvikling, blant annet gjennom deltakelse i forskningsprosjekter. For å skape verdi fra slik forskning kan det være nødvendig å dele opplysninger med forskningsinstitusjoner som samarbeider med Polaris Media. I slike prosjekter vil det inngås samarbeidsavtaler som sikrer at opplysningene kun benyttes i forskningssammenheng og behandles konfidensielt i henhold til forskningsetikk og gjeldende regelverk. Funn som publiseres fra slik forskning skal være anonymisert.

Annet

Dersom det er mistanke om at det er begått lovbrudd i forbindelse med bruk av Polaris Medias tjenester, vil informasjonen kunne utleveres til offentlige myndigheter på begjæring.

Polaris Media vil ikke dele, selge eller formidle personopplysninger på annen måte enn det som fremgår av denne personvernerklæringen uten først å ha innhentet ditt samtykke. Dette er imidlertid ikke til hinder for at vi kan benytte en databehandler som behandler personopplysningene på våre vegne. Databehandlere som behandler data på våre vegne vil bli pålagt konfidensialitet.

 

6. Hvordan kan jeg administrere eller slette informasjon om meg selv?

Retting av personopplysninger

Det er viktig at opplysningene vi har om deg er riktige og oppdaterte. Hvis du oppdager feil, oppfordrer vi deg til å ta kontakt med oss slik at opplysningene kan bli rettet, eller endre opplysningene her.

Sletting av personopplysninger

Ved å slette nettleserhistorikk og informasjonskapsler, nullstilles anonyme opplysninger lagret om deg. Se avsnittet om informasjonskapsler for fremgangsmåte.

Dersom det er ønskelig å slette registrerte brukerprofiler og personopplysninger, kan dette gjøres ved å logge på SPiD for å slette brukerkontoen, samt kontakte mediehusenes kundesenter for å slette informasjon i mediehusets interne kundedatabase.

 

7. Særlig oM barns personvern

Polaris Media ønsker ikke å samle inn eller på annen måte behandle personopplysninger som barn under 15 års alder.

Hvis barn under 15 år likevel har gitt oss personopplysninger, vil vi slette opplysningene så snart vi blir oppmerksomme på forholdet. Foresatte kan kontakte oss som angitt nederst på denne siden.

 

8. Endringer i vår personvernpolicy

Vi vil med jevne mellomrom kunne oppdatere Polaris Medias personvernerklæring for å gjenspeile eventuelle endringer på våre mediehus sine nettsider eller ved vår nettstedspolitikk. Når vi oppdaterer personvernerklæringen, vil den nye erklæringen bli publisert på www.polarismedia.no/datapolicy.

Polaris Media bruker SPiD (Schibsted Payment ID) til å administrere tilgang til våre digitale abonnementstjenester. SPiD leveres av Schibsted Products and Technology UK Ltd, som er et heleid datterselskap i Schibsted Media Group. Når du blir abonnent eller registrerer en brukerkonto hos et av mediehusene i Polaris Media, inngår du en brukeravtale som beskriver og regulerer mediehusets og Schibsteds bruk av opplysninger som samles inn. Ved større endringer i brukeravtalen vil du bli bedt om å lese gjennom og akseptere denne på nytt.

SPiDs personvernerklæring kan du lese her.

Mediehusene i Polaris Media har egne vilkår for abonnement. Det enkelte mediehus sine vilkår er tilgjengelig på kundeservicesidene til det respektive mediehuset.

Sist oppdatert: 19. september 2016

 

9. Polaris Medias retningslinjer om bruk av data for annonsører

Formålet med Polaris Media sine retningslinjer for annonsører er å regulere bruken av data som kan samles fra digitale tjenester som eies av Polaris Media med tilknyttede selskaper. Retningslinjene gjelder for all virksomhet tilknyttet annonsering på Polaris Medias eller tilknyttede selskapers tjenester, være seg fra annonsører, byråer, trading desker eller andre tredjeparter. Kjøp av annonsering fra Polaris Medias tjenester medfører ansvar for at følgende vilkår og betingelser overholdes, samt at man i god tro sørger for at aktuelle datterselskap, kunder og/eller leverandører overholder disse bestemmelsene.

Dersom ikke annet er avtalt mellom partene er disse retningslinjene gjeldene. Dersom man er i tvil om praksisen tar man kontakt med Polaris Media for avklaring.

Les mer her: Polaris Medias datapolicy for annonsører

 

10. Omfang av datapolicyen

Denne datapolicyen gjelder på alle mediehus som er hel- og deleid av Polaris Media. For tiden omfatter dette:


 

11. Kontaktinformasjon

Dersom du har spørsmål til Polaris Medias personvernpolicy, kan du kontakte oss på:

E-post: post@polarismedia.no

Adresse: Polaris Media ASA, Ferjemannsveien 10, 7014 Trondheim